Page 9 - Gastro&Hotel 2022
P. 9

ochrana majetku





                                           odpovědnost za náhradu škody až do   cování či prodeji. A také stroje, elektroniku
                                           výše stonásobku ceny ubytování za   a ostatní vybavení či zařízení, i odpověd-
                                           den, což se v některých případech může   nost za újmu na zdraví i životě. V gastro
                                           vyšplhat na velice vysokou sumu. Také   oborech se hodí rovněž pojištění pro pří-
                                           odškodnění za případné újmy na zdraví   pad onemocnění z potravin, což může být
                                           se mohou velmi negativně podepsat na   nejen salmonela,“ popisuje Nela Maťašeje,
                                           účetní bilanci, o vlivu škod z živelných    tisková mluvčí pojišťovny Direct.
                                           či technických pohrom na podnikání
                                           ani nemluvě.                       Krytí proti
                                                                              rozmanitým rizikům
                                           Pojištění                          Možnosti pojištění pro podniky v českém
                                           pro všechny podniky                ubytovacím a gastronomickém sektoru
                                           Dělicí linií mezi tím, zda případná škoda   jsou dnes ovšem mnohem širší. „Klient
                                           podnik nijak významněji neohrozí, nebo   může být komplexně pojištěn na všechna
                                           způsobí jeho likvidaci, je právě kvalitní po-   možná rizika. Slavia pojišťovna mimo jiné
                                           jištění minimalizující rizika potenciálně   kryje i přerušení provozu, lze sjednat i pojiš-
                                           hrozících škod. „Z našeho pohledu je důle-   tění denní tržby. Majitelům či provozovate-
                                           žité, aby podnikatelé vnímali pojištění jako   lům hotelů, penzionů a restaurací kryjeme
                                           službu, která v případě nenadálých událos-   také škody způsobené zavlečením nebo
                                           tí pomůže udržet jejich podnikání nad vo-  rozšířením nakažlivé choroby lidí nebo zví-
                                           dou. Základ této pomoci spočívá nejenom   řat,“ vysvětluje PhDr. Václav Bálek, tisko-
                                           v obnovení poškozeného nebo zničeného   vý mluvčí pojišťovny Slavia.
                                           majetku, ale také v krytí odpovědnosti, tedy   Možné je se pojistit i proti znehod-
                                           úhradě škod, které podnikatel přímo či ne-   nocení potravinových zásob v chladicím
                                           přímo způsobí v souvislosti s provozová-  zařízení z důvodu výpadku elektrické
                                           ním svého hotelu, restaurace nebo baru,   energie, což si podle PhDr. Bálka klienti
                                           a to bez rozdílu zaměření konkrétního pod-   velmi často sjednávají, protože tyto
                                           niku,“ říká Eva Svobodová, manažerka   škody jsou bez pojištění velmi nepří-
                                           komunikace pojišťovny Uniqa.       jemné. Všechny pojišťovny ovšem
                                              Pojištění tak může být výhodné nejen   upozorňují, že výpadek proudu musí být
                                           pro hotely, penziony či restaurace, ale ta-   nahodilý, plánovaných odstávek se pří-
                                           ké pro bary i jiné noční podniky. Oslovené   padná náhrada škody netýká. Poruchy
                                           pojišťovny se shodují, že pojistné produk-   chladicích zařízení ale pojištění běžně
                                           ty zahrnují většinu podstatných rizik, která   pokrývá. „Při pojištění přerušení provozu
                                           mohou hoteliéry a restauratéry ohrozit.   zpravidla nestačí sjednat pojistku jen pro
                                           „Lze pojistit budovy, tedy samotný objekt,   případ živelních rizik, je vhodné připojistit
                                           v němž je hotel, penzion nebo restaurace,   například také strojní přerušení provozu,
                                           ale také zásoby, například potraviny, suve-   protože i při poruchách technologií, třeba
                                           nýry, kosmetiku, tedy zboží určené ke zpra-   kotelny, mohou být hotely a restaurace
                                                                              nuceny omezit, či zcela zastavit provoz,“
                                                                              radí Martin Klouček, pojišťovací makléř
                                                                              společnosti Respect, a.s, zprostředko-
                                                                              vatele pojištění pro firmy a podnikatele.
                                                                              Jako užitečné připojištění doporučuje
                                                                              také případ přerušení provozu v důsled-
                                                                              ku nedodání médií, jako je elektřina,
                                                                              plyn a voda, nebo zamezení přístupu
                                                                              v důsledku úředního rozhodnutí, třeba
                                                                              při povodních.

                                                                              Pozor na výluky z pojištění
                                                                              Přestože je nabídka pojištění pro hotely,
                                                                              penziony a restaurace velice široká, proti
                                                                              některým rizikům se pojistit nelze. Jde ob-
                                                                              vykle o tzv. výluky z pojištění, které jsou
                                                                              uvedeny v pojistných podmínkách. „Kromě
                                                                              obvyklých výluk, mezi které patří například
                                                                              válečné události, terorismus nebo úmysl-
                                                                              né závadné jednání klienta, pojištění ne-
                                                                              může pokrýt ani ztráty, jež vzniknou třeba   g


                                                                                                 www.gastroahotel.cz 7
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14