Page 9 - Gastro&Hotel 2022
P. 9
ochrana majetku
odpovědnost za náhradu škody až do cování či prodeji. A také stroje, elektroniku
výše stonásobku ceny ubytování za a ostatní vybavení či zařízení, i odpověd-
den, což se v některých případech může nost za újmu na zdraví i životě. V gastro
vyšplhat na velice vysokou sumu. Také oborech se hodí rovněž pojištění pro pří-
odškodnění za případné újmy na zdraví pad onemocnění z potravin, což může být
se mohou velmi negativně podepsat na nejen salmonela,“ popisuje Nela Maťašeje,
účetní bilanci, o vlivu škod z živelných tisková mluvčí pojišťovny Direct.
či technických pohrom na podnikání
ani nemluvě. Krytí proti
rozmanitým rizikům
Pojištění Možnosti pojištění pro podniky v českém
pro všechny podniky ubytovacím a gastronomickém sektoru
Dělicí linií mezi tím, zda případná škoda jsou dnes ovšem mnohem širší. „Klient
podnik nijak významněji neohrozí, nebo může být komplexně pojištěn na všechna
způsobí jeho likvidaci, je právě kvalitní po- možná rizika. Slavia pojišťovna mimo jiné
jištění minimalizující rizika potenciálně kryje i přerušení provozu, lze sjednat i pojiš-
hrozících škod. „Z našeho pohledu je důle- tění denní tržby. Majitelům či provozovate-
žité, aby podnikatelé vnímali pojištění jako lům hotelů, penzionů a restaurací kryjeme
službu, která v případě nenadálých událos- také škody způsobené zavlečením nebo
tí pomůže udržet jejich podnikání nad vo- rozšířením nakažlivé choroby lidí nebo zví-
dou. Základ této pomoci spočívá nejenom řat,“ vysvětluje PhDr. Václav Bálek, tisko-
v obnovení poškozeného nebo zničeného vý mluvčí pojišťovny Slavia.
majetku, ale také v krytí odpovědnosti, tedy Možné je se pojistit i proti znehod-
úhradě škod, které podnikatel přímo či ne- nocení potravinových zásob v chladicím
přímo způsobí v souvislosti s provozová- zařízení z důvodu výpadku elektrické
ním svého hotelu, restaurace nebo baru, energie, což si podle PhDr. Bálka klienti
a to bez rozdílu zaměření konkrétního pod- velmi často sjednávají, protože tyto
niku,“ říká Eva Svobodová, manažerka škody jsou bez pojištění velmi nepří-
komunikace pojišťovny Uniqa. jemné. Všechny pojišťovny ovšem
Pojištění tak může být výhodné nejen upozorňují, že výpadek proudu musí být
pro hotely, penziony či restaurace, ale ta- nahodilý, plánovaných odstávek se pří-
ké pro bary i jiné noční podniky. Oslovené padná náhrada škody netýká. Poruchy
pojišťovny se shodují, že pojistné produk- chladicích zařízení ale pojištění běžně
ty zahrnují většinu podstatných rizik, která pokrývá. „Při pojištění přerušení provozu
mohou hoteliéry a restauratéry ohrozit. zpravidla nestačí sjednat pojistku jen pro
„Lze pojistit budovy, tedy samotný objekt, případ živelních rizik, je vhodné připojistit
v němž je hotel, penzion nebo restaurace, například také strojní přerušení provozu,
ale také zásoby, například potraviny, suve- protože i při poruchách technologií, třeba
nýry, kosmetiku, tedy zboží určené ke zpra- kotelny, mohou být hotely a restaurace
nuceny omezit, či zcela zastavit provoz,“
radí Martin Klouček, pojišťovací makléř
společnosti Respect, a.s, zprostředko-
vatele pojištění pro firmy a podnikatele.
Jako užitečné připojištění doporučuje
také případ přerušení provozu v důsled-
ku nedodání médií, jako je elektřina,
plyn a voda, nebo zamezení přístupu
v důsledku úředního rozhodnutí, třeba
při povodních.
Pozor na výluky z pojištění
Přestože je nabídka pojištění pro hotely,
penziony a restaurace velice široká, proti
některým rizikům se pojistit nelze. Jde ob-
vykle o tzv. výluky z pojištění, které jsou
uvedeny v pojistných podmínkách. „Kromě
obvyklých výluk, mezi které patří například
válečné události, terorismus nebo úmysl-
né závadné jednání klienta, pojištění ne-
může pokrýt ani ztráty, jež vzniknou třeba g
www.gastroahotel.cz 7