Page 6 - Gastro&Hotel 2022
P. 6

kdo je kdo






                                    Radek David                                           Jan
                                    Svou kariéru v gastronomii zahájil v roce 1993. Zúčast-  Lauterkranz
                                    nil se přibližně šedesáti kuchařských soutěží. Kromě   Novým ředitelem
                                    mnoha ocenění v České republice má zlaté, stříbrné    pražských hotelů Orea
                                    medaile a poháry z Rakouska, Německa a Slovenska.     Hotel Pyramida a Orea
                                    Mnoho medailí si přivezl jako člen Národního týmu     Hotel Angelo, které patří
                                    AKC ČR ze světových soutěží v Singapuru, Lucemburku   do největší tuzemské
                                    a Basileje a z kuchařské olympiády v Erfurtu. Byl šéf-  hotelové sítě OREA
                                    kuchařem pražské restaurace La Veranda a Babiččina    Hotels & Resorts, se stal
                                    zahrada v Průhonicích a sítě restaurací Oliva a restaura-  Jan Lauterkranz. OREA
                                    ce La Veranda v Kyjevě. Do La Verandy nastoupil v roce   má v současné době
                                    2002. Předtím působil v hotelech Radisson SAS Alcron   osmnáct hotelů po celé
             Praha, Corinthia Towers, restaurace Rybí trh a Kampa park. Podílel se jako autor na   České republice v atrak-
             knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Roma-  tivních lokalitách, jako
             nem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí. Jako jeden z nejzkušenějších šéfku-  je Praha, Brno, Krkono-
             chařů v republice mění svět restaurací za firemní stravování. Od 1. srpna nastoupil   še, Šumava, Vysočina
             jako kreativní šéfkuchař do společnosti Aramark.                             a Mariánské Lázně. Jan
                                                                                          Lauterkranz pracuje
                                                                                          v OREA Hotels & Re-
                                                                                          sorts již od roku 2018.
                                                                                          Nejprve se ujal vedení
             Jiří Piskáček                                                                šumavského hotelu
             V rámci třicetileté tradice rodinné firmy, od počátku zamě-                  Orea Resort Horizont,
             řené na top produkty a servis zákazníkům, vytvořil před                      kde za jeho působení
             třemi lety její novou divizi, která se věnuje dovozu špičko-                 došlo k rozsáhlé rekon-
             vých koření, bylinných čajů, omáček a dnes i rumů z Kam-                     strukci. V roce 2021
             bodže. Klíčovým elementem je přímé výhradní zastoupení                       zde „zaměstnal“ roboty
             Fair Trade farmy La Plantation z Kambodže, zaměřené na                       pro rozvoz jídla a pití
             Kampotský pepř a tři desítky dalších lokálních a někdy i en-                 v restauraci a na baru,
             demických druhů koření. Jiří se pro tuto spolupráci rozhodl                  a ušetřil tak zaměstnan-
             nejen díky své lásce ke gastronomii a špičkovým produk-                      cům několik kilometrů
             tům farmy, ale i sympatiím k sociálním a environmentál-                      chůze denně. Svoji pra-
             ním aspektům celého projektu. Neoddělitelnou součástí                        covní dráhu začal jako
             je i podpora místní komunity, výkup od malých nezávislých pěstitelů, nadace spravující   portýr v pražském hote-
             místní základní školu, ale i vztah k tradičním khmerským agrotechnickým postupům.   lu a vystřídal řadu pozic
             Když se do celé skládanky doplnil zatím poslední kousek v podobě rumů SAMAI, kde   nejen v českých hote-
             jeden z produktů malé palírny v Phnom Penhu představuje Kampot Pepper Rum s čer-   lech, ale i v zahraničí,
             veným Kampotským pepřem z farmy La Plantation, stal se jeho projekt kampot.cz    což považuje za velkou
             jedinečným uceleným zážitkem unikátních exotických chutí vzdálené Kambodži.  výhodu. Každý ředitel
                                                                                          by měl podle něj o své
                                                                                          zaměstnance pečovat,
                                                                                          vytvářet kvalitní pracovní
                                                                                          prostředí, atmosféru
                                    Lukáš Holý                                            a společný cíl, s kterým
                                    Legendární Hospoda Na Spilce je znovu v provozu       se všichni zaměstnanci
                                    a jejím šéfkuchařem je Lukáš Holý. Gastronomii se     ztotožní.
                                    věnuje již pětadvacet let. Osmnáct let vedl a provozoval
                                    svoje restaurace, penziony a hotely. Ke gastronomii ho
                                    přivedl otec, který měl ve své firmě na starosti deset
                                    hotelů. Do jednoho nastoupil a od piky si prošel všemi
                                    pracovními pozicemi, během pár let se stal ředitelem
                                    jednoho z nich. Ale stále ho to táhlo do kuchyně. V obo-
                                    ru se začal vzdělávat a díky skvělým českým kuchařům,
                                    se kterými měl čest spolupracovat, se posouval dál.                            TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
                                    Začal objíždět stáže v zahraničí, a to i v restauracích
             oceněných michelinskými hvězdami. Jeho velkou inspirací se stal Londýn, ale vařil
             i v Kyjevě či Veroně. Během své kariéry měl možnost vařit i pro českého prezidenta.
             Vaření a gastronomie je nejenom jeho práce, ale i koníček.





       4 www.gastroahotel.cz
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11