Page 6 - Gastro&Hotel 2022
P. 6
kdo je kdo
Radek David Jan
Svou kariéru v gastronomii zahájil v roce 1993. Zúčast- Lauterkranz
nil se přibližně šedesáti kuchařských soutěží. Kromě Novým ředitelem
mnoha ocenění v České republice má zlaté, stříbrné pražských hotelů Orea
medaile a poháry z Rakouska, Německa a Slovenska. Hotel Pyramida a Orea
Mnoho medailí si přivezl jako člen Národního týmu Hotel Angelo, které patří
AKC ČR ze světových soutěží v Singapuru, Lucemburku do největší tuzemské
a Basileje a z kuchařské olympiády v Erfurtu. Byl šéf- hotelové sítě OREA
kuchařem pražské restaurace La Veranda a Babiččina Hotels & Resorts, se stal
zahrada v Průhonicích a sítě restaurací Oliva a restaura- Jan Lauterkranz. OREA
ce La Veranda v Kyjevě. Do La Verandy nastoupil v roce má v současné době
2002. Předtím působil v hotelech Radisson SAS Alcron osmnáct hotelů po celé
Praha, Corinthia Towers, restaurace Rybí trh a Kampa park. Podílel se jako autor na České republice v atrak-
knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Roma- tivních lokalitách, jako
nem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí. Jako jeden z nejzkušenějších šéfku- je Praha, Brno, Krkono-
chařů v republice mění svět restaurací za firemní stravování. Od 1. srpna nastoupil še, Šumava, Vysočina
jako kreativní šéfkuchař do společnosti Aramark. a Mariánské Lázně. Jan
Lauterkranz pracuje
v OREA Hotels & Re-
sorts již od roku 2018.
Nejprve se ujal vedení
Jiří Piskáček šumavského hotelu
V rámci třicetileté tradice rodinné firmy, od počátku zamě- Orea Resort Horizont,
řené na top produkty a servis zákazníkům, vytvořil před kde za jeho působení
třemi lety její novou divizi, která se věnuje dovozu špičko- došlo k rozsáhlé rekon-
vých koření, bylinných čajů, omáček a dnes i rumů z Kam- strukci. V roce 2021
bodže. Klíčovým elementem je přímé výhradní zastoupení zde „zaměstnal“ roboty
Fair Trade farmy La Plantation z Kambodže, zaměřené na pro rozvoz jídla a pití
Kampotský pepř a tři desítky dalších lokálních a někdy i en- v restauraci a na baru,
demických druhů koření. Jiří se pro tuto spolupráci rozhodl a ušetřil tak zaměstnan-
nejen díky své lásce ke gastronomii a špičkovým produk- cům několik kilometrů
tům farmy, ale i sympatiím k sociálním a environmentál- chůze denně. Svoji pra-
ním aspektům celého projektu. Neoddělitelnou součástí covní dráhu začal jako
je i podpora místní komunity, výkup od malých nezávislých pěstitelů, nadace spravující portýr v pražském hote-
místní základní školu, ale i vztah k tradičním khmerským agrotechnickým postupům. lu a vystřídal řadu pozic
Když se do celé skládanky doplnil zatím poslední kousek v podobě rumů SAMAI, kde nejen v českých hote-
jeden z produktů malé palírny v Phnom Penhu představuje Kampot Pepper Rum s čer- lech, ale i v zahraničí,
veným Kampotským pepřem z farmy La Plantation, stal se jeho projekt kampot.cz což považuje za velkou
jedinečným uceleným zážitkem unikátních exotických chutí vzdálené Kambodži. výhodu. Každý ředitel
by měl podle něj o své
zaměstnance pečovat,
vytvářet kvalitní pracovní
prostředí, atmosféru
Lukáš Holý a společný cíl, s kterým
Legendární Hospoda Na Spilce je znovu v provozu se všichni zaměstnanci
a jejím šéfkuchařem je Lukáš Holý. Gastronomii se ztotožní.
věnuje již pětadvacet let. Osmnáct let vedl a provozoval
svoje restaurace, penziony a hotely. Ke gastronomii ho
přivedl otec, který měl ve své firmě na starosti deset
hotelů. Do jednoho nastoupil a od piky si prošel všemi
pracovními pozicemi, během pár let se stal ředitelem
jednoho z nich. Ale stále ho to táhlo do kuchyně. V obo-
ru se začal vzdělávat a díky skvělým českým kuchařům,
se kterými měl čest spolupracovat, se posouval dál. TEXT: STÁŇA KREJČOVÁ / FOTO: ARCHIV
Začal objíždět stáže v zahraničí, a to i v restauracích
oceněných michelinskými hvězdami. Jeho velkou inspirací se stal Londýn, ale vařil
i v Kyjevě či Veroně. Během své kariéry měl možnost vařit i pro českého prezidenta.
Vaření a gastronomie je nejenom jeho práce, ale i koníček.
4 www.gastroahotel.cz